Præsenter dig selv?

Jeg hedder Kristian Klercke og jeg er 24 år gammel. Jeg startede med at læse HA på BSS i Aarhus og droppede ud, fordi jeg savnede praktik på uddannelsen. Jeg forstod ikke hvorfor man skulle lære om virksomhedsdrift af mennesker, som aldrig selv har ejet eller drevet en virksomhed. Herefter flyttede jeg til København. Dels fordi jeg var dybt forelsket i min højskolekæreste, og for at læse serviceøkonomi. Nu er jeg endt på PBA i Innovation & Entreprenørskab – endnu engang i Aarhus, fordi vores kontor ligger i Aarhus N.

Før min studietid gik jeg på BSI og PSI på Oure højskole, som var med til at ændre hele mit liv til her hvor jeg er i dag.

Hvornår startede du din karriere som iværksætter?

Jeg har altid interesseret mig for iværksætteri, og set op til mennesker, der har et drive til at være vækst- og selvdrevne. Jeg har investeret på hobbybasis siden jeg blev konfirmeret. Min far gav mig et ultimatum om, hvorvidt jeg ville bruge penge på leisure, eller investere hele beløbet. Jeg valgte det sidste, og har siden da interesseret mig meget for traditionelle investeringer. Derudover har jeg haft et lille markedsføringsfirma med Simon og Daniel, som også har været med til, at starte mineisyours. Min rigtige iværksætterkarriere startede, da vi etablerede mineisyours som et aktieselskab, og vi besluttede os for at gå all in.

Kristian Zanchetta Klercke

Hvorfor startede du og hvad driver dig?

For halvandet år siden lå jeg søvnløs i to dage, fordi jeg var kommet i tanke om, hvorfor der ikke fandtes et milliardselskab under navnet ’mit er dit’. (Red. Senere udskiftet til engelsk fordi skalerings potentialet er stort). Jeg havde givet min Maxi 77 væk på ’Gratis Ting København’ og havde fået så meget respons på min handling, at det fik tankerne til at rulle. Efter at have tænkt store tanker i et par dage, besluttede jeg mig for at ringe til min svigerfar, som desværre er blevet min eks svigerfar for nyligt. Hvis min far havde været i live, var han den første jeg ville have ringet til i denne sammenhæng.

Anyways –  jeg ringede til Peter, som i sin tid var med til, at stifte De Grønne Bude, og senere hen en masse andre iværksætterselskaber. Jeg har været intern i et af hans startups, og jeg følte at jeg havde et godt forhold til ham. Derfor var det naturligt, at søge sparring hos ham.

Jeg drøftede ideen med ham og det virkede til, at han forstod hvad jeg mente. ”En sympatisk ide med et stort forretningspotentiale”, sagde han. Og så var jeg ligesom i gang.

Efterfølgende har jeg brugt lang tid på, at finde de helt rigtige mennesker, og nu har vi fået samlet et stærkt team, så vores inhouse kompetencer stemmer overens med, hvad et professionelt og visionært selskab skal kunne i denne fase. Vi fik endda overtalt Jan Kjærgaard (CTO, mineisyours) til, at sige sit job op hos Microsoft, fordi han var med på ideen fra første sekund han hørte om mineisyours. Det synes jeg er sejt lavet af Jan! Og så tror jeg også, at hele teamet synes det er sejt, at have en fyr som Jonathan Løw med i vores advisory board.

Den energi jeg bruger på, at overbevise andre om, at alle i verden skal være deleøkonomer, er helt klart mit største drive. Og uden tvivl også, at jeg kan fejre milepæle med andre mennesker, der brænder lige så meget for mineisyours, som jeg selv.

Var der noget som afholdte dig fra at gøre det tidligere?

Jeg er så privilegeret, at jeg kommer fra en familie, der har været selvstændige i mange år. Så jeg har været vandt til at se, høre og deale med problemer, successer og de iværksætterpræmisser der nu måtte være, når ens forældre lever af, at løse problemer for andre. Min mor har drevet en enkeltmandsvirksomhed, coachingfirma og arbejdet med kommunikation. Min far var adm. Direktør i en virksomhed der hed Seatainers Group, som voksede fra 0 til en coorporate virksomhed på ti år.

Min far mistede desværre livet efter en simpel korsbåndsoperation en episode, der lærte mig meget ift. at forfølge ens drømme, og gøre alt hvad man kan for, at gøre tanker til handlinger. I virkeligheden også hans ånd. Jeg har aldrig været all-in i et lignende iværksætterprojekt før, fordi jeg simpelthen først fik ideen for lidt over et år siden. Den personlige udvikling jeg har været igennem siden gymnasietiden, da jeg mistede min far til nu, har været med til at ændre mit mindset. Mine år på Oure Højskole har lært mig, at man er stærkest, når man står sammen. Og det mindset stemmer jo 100 % overens, med det vi prøver, at skabe med mineisyours.

Hvad arbejder du med i dag?

I dag er jeg all-in iværksætter og arbejder fuld tid med mineisyours. Mineisyours er en deleøkonomisk udlejningsplatform, som vil gøre privatudlejning lige så almindeligt som brugtvarehandel. For at det kan lade sig gøre skal gråzonerne omkring skat, forsikring og priskonstruktioner gøres gennemsigtige, så privatudlejning kan komme på niveau med DBA, Amazon, Alibaba og eBay. De problemer har vi sat os for at løse. Indtil videre kan man udleje sin campingvogn, sommerhus, cykel og bil på vores platform. De kategorier bliver løbende udvidet, og vi kæmper for, at lave en produktspecifik platform, selvom vi ikke fokuserer på en enkelt niche. Der er brug for en ensartet løsning, så forbrugerne og deleøkonomerne ikke er i tvivl om retningslinjerne. Faktisk mener hele 72 % af folk der anvender deleøkonomien, at der mangler en ensartet service.

Kort sagt stræber mineisyours efter, at blive deleøkonomiens svar på eBay.

Hvad er din rolle?

Min formelle titel er CEO, men det synes jeg virker overlegent i et startup. Men der var ingen tvivl om hvem der skulle have den titel, da vi stemte om det ved virksomhedsetableringen, og det er jeg i virkeligheden lidt stolt af. I hverdagen arbejder jeg tæt sammen med en fantastisk dame der hedder Lotte Lund, som er PR manager i mineisyours. Jeg bruger rigtig meget tid på, at eksekvere på handlingsplaner, finde sparringspartnere, flere måder at penetrere markedet på og nye ideer. Naturligvis også nye og kreative måder vi kan gøre verden til et fedt sted at være. Hvis man virkelig vil nørde min rolle, vil jeg anbefale, at tjekke min LinkedIn profil

Hvad har du måtte ofre for et liv som iværksætter?

Reelt set har jeg ofret alt. Jeg har rykket teltpælene op fra København og flyttet tilbage til Aarhus. For en måned siden gik min kæreste og jeg fra hinanden efter, at have været forelsket i hinanden i 3,5 år. Og så flyttede jeg væk fra den vildeste roomie i verden, som gjorde København til det fedeste sted jeg har boet endnu. Christoffer Askhøj, bedre kendt under navnet Poulsen. Derudover kræver et studie ved siden af et all-in startup ens fulde opmærksomhed hele døgnet rundt. Jeg har oftest få eller ingen timer til venner, familie, fester eller sociale arrangementer på skolen. Til gengæld har vi det fedt på kontoret J Weekenderne bliver selvfølgelig inddraget til arbejde, for ellers er der simpelthen ikke nok timer på en uge. Det jeg kommer til, at savne mest til vinter er mit ski-konsulent job hos BGI akademiet, hvor jeg var med til at starte en skilinje for tre år siden.

Men hey – det er jo selvvalgt. Jeg kunne også have valgt, at have et job på tanken i stedet for at læse. Det føler jeg bare er sværere og mindre værdifuldt end, at læse en bog i ny og næ. Der er ingen der har sagt, at det skal være nemt.

Hvad sagde familie og venner til din beslutning?

Her må jeg simpelthen trække mor-kortet. Min mor er den sejeste i verden og hun støtter mig i alting. Hendes coaching-mindset lærer mig, at se de positive ting i mennesker. Det er svært at overbevise alle om, at det er en god ide, at man har tænkt sig at satse alt hvad man bogstavelig talt har, for at gå all-in på et forretningseventyr. Alle jeg har mødt er begejstret på mine vegne, fordi jeg forfølger min drøm, men det er langt fra alle der forstår, at jeg er villig til at løbe risikoen. Min indre stemme bliver ved med, at overbevise mig om, at mennesker der er sindssyge nok til, at tro de kan ændre verden, er dem der rent faktisk gør det. Selvfølgelig har jeg empati for skeptikerne – iværksætteri er ikke for alle.

Hvad er du mest stolt af?

At jeg sammen med de andre founders har skabt et stærkt team, som nu er klar til, at lave verdens fedeste deleøkonomiske udlejningskoncept. Selvfølgelig er mineisyours opkaldt efter det gamle ordsprog ”What’s mine is yours”. Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg mest stolt af, at jeg har overbevist mig selv og de øvrige founders om, at vi skal turde, at forfølge vores drøm selvom det er scary as fuck. Når jeg reflekterer over dagen der gik, tænker jeg tit på min far. Ham ville jeg gerne have gjort stolt.

Hvad har været den største nedtur?

For selskabet har den største nedtur so far været, at det ikke er alle grundlæggerne der er med længere. Der var et kort udskilningsløb, hvor jeg gjorde det klart for alle, at det var alt eller intet. Ligesom vi somme tider rider på en bølge af små successer, så gør de 100-nej’er-før-vi-får-et-ja det også hårdt, når man sidder søndag aften, og forsøger at løse et problem. Den læringsproces man gennemgår, som iværksætter er en stribe af fejl, som man lærer at rette op på. Man finder ud af, at det er godt at lave fejl, fordi man bliver et stærkere menneske, som i sidste ende gør virksomheden stærkere – og det er jo det vigtigste, når man vil lave business.

Min største personlige nedtur var uden tvivl, da jeg mistede min far til en menneskelig operationsfejl. Den proces og udvikling jeg har været igennem siden, har gjort mig til et stærkt menneske. Nedture bliver til refleksioner, som derefter kan vendes til noget godt. Hvis jeg ikke havde mødt min kæreste, og de mennesker på Oure Højskoles BSI og PSI linje, var jeg endt med, at være en gnavent og indebrændt person. Sådan endte det heldigvis ikke.

Hvor meget arbejder du om ugen?

Indtil for et halvt år siden havde jeg ikke forstået, hvorfor succesfulde mennesker siger, at der ikke er nok timer i døgnet. Det forstår jeg nu. Så altid – lige fra jeg står op, til jeg ikke kan holde mig vågen længere.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?

Mit vækkeur ringer, som regel tidligt. Derefter tjekker jeg ubesvarede opkald, nye beskeder, mails, nyheder og sociale medier. Efter morgenmaden hopper jeg op på min cykel, så jeg kan være på kontoret tidligt. I Aarhus er det hurtigere at cykle, end at køre i bil om morgenen. Ind imellem skal jeg også lige have presset en forelæsning ind i mit dagsprogram. Så jeg tror ikke det er urealistisk, at jeg arbejder 65 timer om ugen ved siden af mit såkaldte fuldtids studie.

Hvor langt skal man være villig til at gå?

Jeg har vitterligt ofret alt, og satset på mineisyours. Jeg tror ikke på held, men jeg tror på hårdt arbejde. Og hvis man er villig til, at satse alt og ikke tænke på andet, uanset hvad der skal til, så tror jeg man har fundet ud af hvor villig man er til, at ofre sit liv på et virksomhedseventyr. Lige nu ofrer jeg min søvn for, at studiet og mineisyours kan gå op i en højere enhed. Det er selvfølgelig kun midlertidigt, fordi jeg hellere vil bruge den investerede kapital på udvikling i stedet for løn til mig selv. Lige nu er vi fem, som ikke er på lønningslisten inklusive mig selv. Jeg lever for min SU, hvilket sagtens kan lade sig gøre, fordi jeg ikke har nogen synderlige udgifter.

Hvad er hemmeligheden til succes?

Brug din hjerne til, at tage chancer med kalkulerede risici. Sats din opsparing og vær sikker på, at gælden er en del af motivationsfaktoren til at komme i mål. Arbejd dag og nat, og elsk det du laver. Smil til alle, og vis altid den bedste side af dig selv.

Lad dig inspirere af andre iværksættere, som kæmper for at sælge deres budskab. Nye koncepter bygger på eksisterende successer, og det er helt klart en faktor vi arbejder med i mineisyours.